Jak správně sušit bylinky

Co dělat, aby bylinky při sušení nezčernaly?

Milí přátelé jedlého býlí a kvítí,

už se těšíte na krásné období sběru bylinek? Jo, jo, začíná právě na svatého Víta. S těmi prvními bylinkami, ze kterých se sbírají listy, jsou někdy patálie.

Tak aby pak nedošlo na to, že budete lkát Taková to byla práce, a pak mi to zčernalo.“, prozradím, co se v bylinkách děje, když černají a jak to nedopustit.

Sklony k černání mají hlavně mladé lístky. Čím mladší, tím náchylnější. Samozřejmě je to i naopak tuhé a odolné středomořské suchomilné bylinky zůstávají krásně zelené.

Černání listů je  v podstatě “vizualizace buněčné smrti”. Z narušených buněk se dostanou ven nejrůznější látky, které tam jsou „za provozu“, tedy když rostlina pěkně prospívá, uskladněny  odděleně v různých buněčných orgánech. Rostlinná buňka prosperuje, protože výměna látek je pod kontrolou a listy jsou krásně zelené.

Pohmožděná rostinná buňka začne černat, nebo později i plesnivět.

Černání listů způsobují různé procesy měnící chemickou podstatu látek, které se dostaly ven ze svých obalů a na vzduch. Někdy je prostá oxidace. Někdy spolu začnou reagovat různé substance, z nichž některé jsou enzymy rozkládající jiné látky. Jindy je to ještě složitější. ( Kontrolou a řízením těchto procesů vzniká např. černý čaj.)

Tyto reakce jsou přírodou naplánovány k tomu, aby se utržené části rostlin dostaly zpět do oběhu. Rozumějte, aby zahájily sebelikvidaci a udělaly místo dalším, živým rostlinám. My se snažíme přírodu předběhnout. Jde to, když je sušení dost rychlé.

  • Sušte tak, aby kolem rostlin mírně proudil suchý a teplý vzduch. Nejlepší jsou síta rozložená na půdě, kam nemohou žádná zvířata.
  • Sušte v jedné vrstvě nebo v malých otýpkách.
  • Kontrolujte a čechrejte bylinky, čímž se celý proces ještě urychlí.
  • Byliny nemají rády přímé slunce, umělé teplo  a vlhnutí.

Hodně choulostivé jsou: meduňka, jitrocel, máta, bazalka, ale taky estragon

Snadnější práce je s květy suchomilnějších rostlin: třezalka, komonice, řebříček, řepík, máta.

Pohoda klídek je sušení středomořských: tymián, levandule, rozmarýn, svatolina, smil, mateřídouška nebo některé šalvěje a pelyňky.

 

 

 

 

Mohlo by se Vám hodit

 

 

Stačí kliknout sem, pokud byste chtěli zprávy, do své vlastní emailové schránky jakmile vyjdou.

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru