Zpravodaj 003

Přiletěli havrani a na HITHITu je v prodeji ještě 9 dní knížka Pampelišky k jídlu. Dovolím si jen připomenout, že váš nákup je zároveň pomocí pro její zdárné dokončení. Vaše pomoc spočívá v trpělivosti, kterou projevíte tím, že nakoupíte teď (je tam mimo knížky i spousta různých požitků) a na dodání počkáte pár týdnů. Co v kuchařce všechno je, najdete na webu v záložce o mně/moje knihy. To píšu pro ty, kdo by si snad mysleli, že je tam devatenáct receptů ze samého listí a profláknutý pampeliškový med k tomu.

Ještě k těm havranům. Podle Průměrného ilustrovaného kalendáře pro město i venkov z roku 1990, který mne věrně celé ty roky doprovází rytmem přírody, mají vždy přiletět 16. října.

Letos se o týden opozdili, ale fakt, že jsou tady, znamená, že už je opravdu zima na krku. Ale mám své triky, jak ji přežít bez úhony, a ty jsou tady:

Je třeba péct, aby se nám bytem linuly dobré vůně. Právě tak se vytváří pocit domácí pohody, což výrazně usnadňuje pobyt v domech, když už nemůžeme být tolik venku.

  1. V září jsem slíbila, že povím, na co je ten pelyněk černobýl. Z kulinárního pohledu je to nezbytná surovina pod martinskou drůbež. Má jemně nahořklou chuť, kterou způsobují látky, jejichž funkcí je mimo jiné podpora činnosti žlučníku a emulgace tuků. Proč to zrovna s husou, je jasné. Pokud by Vás k tomu zajímaly nějaké mystické báchorky, tak voilà: Pelyněk odhání strašidla a duchy, kteří lomcují dveřmi v čase zvaném moderně Halloween, po staru Svátek všech svatých a ještě víc po staru Samain. Husy bývaly obětními zvířaty, na nichž mohla duše pohodlně cestovat do říše mrtvých. Místo husy doporučuji klidně kachnu a k ní vedle dvou zelí i knedlíček, do něhož přidáte vedle housky i kousky kaštanů. Podrobný recept v knížce Kytky k jídlu na straně 215.
  2. Máme letos nadúrodu jablek. Na jejich zpracování mám rodinný patent, o nějž se s Vámi podělím. Jablka zbavte bubáků a stopek, a pak je bez skrupulí nakrájejte na kousky (bez skrupulí to znamená se slupkou i jadérky). Dejte dusit do hrnce. Pokud máte nějaké tuhé odrůdy, lehce podlijte. Duste zvolna pod pokličkou, až se z hmoty stane břečka. Pak můžete přihodit hrst levandule a ještě malou chvilku dusit. Všechno pak prožeňte žíněným cedníkem. To znamená cedníkem, jehož vlákna jsou pružná, ať již z drátů nebo nějakého silonu. Pasírujte hříbkem na marmelády nebo obyčejnou sběračkou. Vraťte to zpátky do hrnce, přislaďte a ještě trochu povařte. Pak to naplňte do skleniček jako každou jinou marmeládu, zavíčkujte a dejte do špazjky. Však já Vám někdy příště poradím, co tím.
  3. Období od začátku listopadu do Vánoc patří starým ženám. Takže si to koukejte užít, vy, kterých se to týká, a vy ostatní se připojte. Nastává období, kdy už se nemají sbírat žádné byliny a život se má stáhnout domů. Dopřávejte si čajíčky, jejichž ozdobou mohou být nějaká sušená kvítka. Pokud nemáte čaje rádi, tak si udělejte svařák z bílého vína, třeba s květy měsíčku lékařského a ten nejtemnější čas roku uteče jako voda.

Dobrou chuť ať pijete nebo jíte cokoliv přeje Jana

 

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru