Jsem Jana Vlková,

známá jako kytkožroutka. Mám ráda květiny, kvetoucí stromy i keře a všeliké býlí. Studovala jsem ekologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde jsem získala znalosti o přírodě a životním prostředí. To mi pomohlo lépe porozumět světu jedlého kvítí a býlí – vztahům mezi rostlinami i jejich životním cyklům. Později jsem vystudovala ještě žurnalistiku, abych mohla šířit vědění o jedlých rostlinách dál. Později jsem vystudovala ještě žurnalistiku, která mi pomohla šířit vědění o jedlých rostlinách dál.  Díky svým znalostem a zkušenostem jsem se stala profesionálkou v oboru.

Specializuji se na používání květin a bylin, které běžně nejsou považovány za součást jídel. Mým cílem je inspirovat lidi přírodou, ukazovat jim, jak využívat jedlé květy a byliny v kuchyni a tím obohatit jídelníček.

Jana Vlková, kytkožroutka mezi květmi
Jana Vlková, kytkožroutka mezi květmi

Ráda předávám své znalosti a dovednosti dál. V rámci svých kurzů se zaměřuji na využívání květin a bylin v kuchyni pro jednotlivce i skupiny.

Jsem také autorkou několika kuchařských knih zaměřených na vaření a pečení s květinami a planě rostoucími rostlinami a často přispívám do různých časopisů, online magazínů i televizních a rozhlasových pořadů.

Na svém webu kytkykjidlu.cz sdílím vlastní recepty na jídla s květinami a bylinami a poskytuji rady ohledně sběru, skladování a používání květin a bylin. Nabízím také různé produkty spojené s používáním květin a bylin v kuchyni. Všechny produkty na mém webu jsou vyrobeny z kvalitních a přírodních surovin, které pocházejí z vlastní jedlé zahrady, a dbám na jejich ekologickou šetrnost.

Napsali o mně

Jana Vlková v pořadu Sama doma 11. května 2023

SAMA DOMA – 11. května 2023

12 května, 20231 min čtení

V pořadu SAMA DOMA si povídáme s Ester Janečkovou o mateřídoušce Proč a jak voní? Co se s ní a z ní dá dělat? Léčivka i koření a také blízká příbuzný tymiánu. Tak si klikněte na odkaz pod obrázkem nebo…

Jana Vlková v pořadu Sama doma 10. května 2023

SAMA DOMA – 10. května 2023

11 května, 20231 min čtení

V pořadu SAMA DOMA si povídáme s Petrou Eliáš Volákovou o mařince Proč a jak voní? A zdalipak víte, že se dává do parfémů, vína i do moučníků? Dříve se s ní dokonce vycpávaly matrace. Tak si klikněte na odkaz…

Článek, Top recepty

Jak nenechat jarní lupení zvadnout?

13 dubna, 20231 min čtení

Když už sjme věnovali tolik času a lásky sběru jarních bylin, byla by škoda, aby nám zvadly. Správná péče o “planou zeleninu” je důležitá. Co platí pro česnek, platí i pro další podobné rostliny. Více si můžete přečíst zde

Jedlá divočna v Děčíně

Jedlá divočna v Děčíně

2 dubna, 20231 min čtení

V rozhovoru Městskou divočinou k jídlu se dozvíte, kde a jak jsem si zamilovala kytky k jídlu a další věci, které jsem dosud v rozhovorech neprozradila. Vyšlo v Enter DC duben 2023. On-line verzi si můžete prolistovat zde    …

Na sezonu medvědího česneku připraveny i připraveni

Na sezonu medvědího česneku připraveny i připraveni

28 března, 20231 min čtení

Milí přítelé jedlého býlí a kvítí jste připraveni na sezonu česneku medvědího? Hlavně si ho s ničím nesplést. Není to těžké… Více můžete číst zde

NOVÝ PROSTOR – Jak to bylo s jedlým bejlím

NOVÝ PROSTOR – Jak to bylo s jedlým bejlím

3 března, 20231 min čtení

V článku Jak to bylo s jedlým bejlím se dočtete, jak je to fajn nechat se unášet rytmem roku. Jarní bylinky jsou nejlepší detox po dlouhé zimě, anebo kde hledat divoký chřest. Čemu se říkalo dříve špenát? Článek v plném…

Nákupní košík
Přejít nahoru