Jsem Jana Vlková,
známá jako kytkožroutka. Mám ráda květiny, kvetoucí stromy i keře a všeliké býlí. Studovala jsem ekologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde jsem získala znalosti o přírodě a životním prostředí. To mi pomohlo lépe porozumět světu jedlého kvítí a býlí – vztahům mezi rostlinami i jejich životním cyklům. Později jsem vystudovala ještě žurnalistiku, abych mohla šířit vědění o jedlých rostlinách dál. Později jsem vystudovala ještě žurnalistiku, která mi pomohla šířit vědění o jedlých rostlinách dál. Díky svým znalostem a zkušenostem jsem se stala profesionálkou v oboru.
Specializuji se na používání květin a bylin, které běžně nejsou považovány za součást jídel. Mým cílem je inspirovat lidi přírodou, ukazovat jim, jak využívat jedlé květy a byliny v kuchyni a tím obohatit jídelníček.
Ráda předávám své znalosti a dovednosti dál. V rámci svých kurzů se zaměřuji na využívání květin a bylin v kuchyni pro jednotlivce i skupiny.
Jsem také autorkou několika kuchařských knih zaměřených na vaření a pečení s květinami a planě rostoucími rostlinami a často přispívám do různých časopisů, online magazínů i televizních a rozhlasových pořadů.
Na svém webu kytkykjidlu.cz sdílím vlastní recepty na jídla s květinami a bylinami a poskytuji rady ohledně sběru, skladování a používání květin a bylin. Nabízím také různé produkty spojené s používáním květin a bylin v kuchyni. Všechny produkty na mém webu jsou vyrobeny z kvalitních a přírodních surovin, které pocházejí z vlastní jedlé zahrady, a dbám na jejich ekologickou šetrnost.
Napsali o mně
SAMA DOMA – 11. května 2023
V pořadu SAMA DOMA si povídáme s Ester Janečkovou o mateřídoušce Proč a jak voní? Co se s ní a z ní dá dělat? Léčivka i koření a také blízká příbuzný tymiánu. Tak si klikněte na odkaz pod obrázkem nebo…
SAMA DOMA – 10. května 2023
V pořadu SAMA DOMA si povídáme s Petrou Eliáš Volákovou o mařince Proč a jak voní? A zdalipak víte, že se dává do parfémů, vína i do moučníků? Dříve se s ní dokonce vycpávaly matrace. Tak si klikněte na odkaz…
Jak nenechat jarní lupení zvadnout?
Když už sjme věnovali tolik času a lásky sběru jarních bylin, byla by škoda, aby nám zvadly. Správná péče o “planou zeleninu” je důležitá. Co platí pro česnek, platí i pro další podobné rostliny. Více si můžete přečíst zde
Jedlá divočna v Děčíně
V rozhovoru Městskou divočinou k jídlu se dozvíte, kde a jak jsem si zamilovala kytky k jídlu a další věci, které jsem dosud v rozhovorech neprozradila. Vyšlo v Enter DC duben 2023. On-line verzi si můžete prolistovat zde …
Na sezonu medvědího česneku připraveny i připraveni
Milí přítelé jedlého býlí a kvítí jste připraveni na sezonu česneku medvědího? Hlavně si ho s ničím nesplést. Není to těžké… Více můžete číst zde
NOVÝ PROSTOR – Jak to bylo s jedlým bejlím
V článku Jak to bylo s jedlým bejlím se dočtete, jak je to fajn nechat se unášet rytmem roku. Jarní bylinky jsou nejlepší detox po dlouhé zimě, anebo kde hledat divoký chřest. Čemu se říkalo dříve špenát? Článek v plném…