Mrkvový koláč s komonicí lékařskouJana Vlková
,

Oranžový (mrkvový) koláč s komonicovým květem

Komonice je prosycená kumarínem, což je vůně posečené louky a to je vůně léta. Výborně se snoubí s mrkví, kořenovou zeleninou, která se ujímá vlády v kuchyni právě na opačné straně roku. Troubu si předhřejte na…
,

Vánoční pomoc a inspirace

https://youtu.be/2SkjOFVk6XM
Levandule úzkolistá (Lavandula angustifolia)Jana Vlková

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia)

Levandule  vytváří nízké polokeře, které jsou 20–50 cm vysoké a později  dřevnatějí. Bylinné větve jsou stříbřitě chlupaté, listy jsou přisedlé, čárkovité - připomínají jehličí. Květy mají zvonkovitý kalich…
Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus)Buntysmum

Zpravodaj 041

Vážení a milí blažení kytkožrouti, Loni touto dobou jsem psala: Nežijem´ si špatně... A děti měly prázdniny. Už zas!“ Zdá se, že žádný listopad není jako ten loňský? Zdá se to, ale není to tak. Loni, předloni, před…
Jana Vlková na youtubeJana Vlková

V říjnu listí k jídlu

https://youtu.be/D-uiUqYf03k

TZ – Vánoční dárek, který vyroste

Co darovat k Vánocům? Ručně psaný vzkaz v papírové obálce, to je návrat k časům, kdy si lidé byli blíž. Ruční papíry se semínky různých rostlin jsou mediem, které v sobě spojuje neobvyklé vlastnosti. Může se na…

Zpravodaj 40

Milí blažení kytkožrouti, máte raději Medvídka Pú nebo Alenku v kraji divů a za zrcadlem? Já mám ráda obě knížky. Zdá se mi, že je v nich všechno - na každou situaci se najde vysvětlení nebo dokonce i řešení. Chtěla…
Divoká rajčata, těstovinyJana Vlková
, , ,

Těstoviny s divokými rajčaty

Malé plody divokých rajčat se nehodí na tradiční jídla jako je třeba caprese. S těstovinami tvoří ale vynikající duo. Těstoviny dejte vařit do osolené vody podle návodu. Oloupejte cibuli, nakrájejte na kolečka …
Čekanka obecná (Cichorium intybus)Jana Vlková

Čekanka obecná (Cichorium intybus)

Čekanka obecná je vytrvalá bylina s přímou, větvenou, velmi tuhou lodyhou. Přízemní listy jsou peřenoklané, na okrajích nepravidelně zubaté. Lodyžní listy jsou úzké, většinou nedělené. Květy (úbory) jsou přisedlé v…
Dřín obecný (Cronus mas)Jana Vlkovu
, ,

Dřínkové chutney

Chutney z dřínek lze dělat z libovolných přírodní bobulí. Pikantní chuť nejen chilli papriček doplní zajímavá černucha damašská. Přes noc necháme odležet 1 kg dřínek s 200 g cukru, 250 ml vinného octa . Můžeme…
Jana Vlková Youtube září 2020Jana Vlková

V září fenykl k jídlu

https://youtu.be/m8FCqidztg4
Hořčice z květů lichořeřišniceJana Vlková
, , ,

Hořčice z lichořeřišnice

Lichořeřišnice může být používána na sto způsobů. Díky své pikantnosti se některé úpravy hodí i jako zimní konzervy. Buďte vždy připraveni na. Sklízejte všechny květy pár dní před prvními přízemními mrazíky.   …