Jsem Jana Vlková,
známá jako kytkožroutka. Mám ráda květiny, kvetoucí stromy i keře a všeliké býlí. Studovala jsem ekologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde jsem získala znalosti o přírodě a životním prostředí. To mi pomohlo lépe porozumět světu jedlého kvítí a býlí – vztahům mezi rostlinami i jejich životním cyklům. Později jsem vystudovala ještě žurnalistiku, abych mohla šířit vědění o jedlých rostlinách dál. Později jsem vystudovala ještě žurnalistiku, která mi pomohla šířit vědění o jedlých rostlinách dál. Díky svým znalostem a zkušenostem jsem se stala profesionálkou v oboru.
Specializuji se na používání květin a bylin, které běžně nejsou považovány za součást jídel. Mým cílem je inspirovat lidi přírodou, ukazovat jim, jak využívat jedlé květy a byliny v kuchyni a tím obohatit jídelníček.
Ráda předávám své znalosti a dovednosti dál. V rámci svých kurzů se zaměřuji na využívání květin a bylin v kuchyni pro jednotlivce i skupiny.
Jsem také autorkou několika kuchařských knih zaměřených na vaření a pečení s květinami a planě rostoucími rostlinami a často přispívám do různých časopisů, online magazínů i televizních a rozhlasových pořadů.
Na svém webu kytkykjidlu.cz sdílím vlastní recepty na jídla s květinami a bylinami a poskytuji rady ohledně sběru, skladování a používání květin a bylin. Nabízím také různé produkty spojené s používáním květin a bylin v kuchyni. Všechny produkty na mém webu jsou vyrobeny z kvalitních a přírodních surovin, které pocházejí z vlastní jedlé zahrady, a dbám na jejich ekologickou šetrnost.
Napsali o mně
SAMA DOMA – 11. května 2023
V pořadu SAMA DOMA si povídáme s Ester Janečkovou o mateřídoušce Proč a jak voní? Co se s ní a z ní dá dělat? Léčivka i koření a také blízká…
SAMA DOMA – 10. května 2023
V pořadu SAMA DOMA si povídáme s Petrou Eliáš Volákovou o mařince Proč a jak voní? A zdalipak víte, že se dává do parfémů, vína i do moučníků? Dříve se…
Jak nenechat jarní lupení zvadnout?
Když už sjme věnovali tolik času a lásky sběru jarních bylin, byla by škoda, aby nám zvadly. Správná péče o “planou zeleninu” je důležitá. Co platí pro česnek, platí i…
Jedlá divočna v Děčíně
V rozhovoru Městskou divočinou k jídlu se dozvíte, kde a jak jsem si zamilovala kytky k jídlu a další věci, které jsem dosud v rozhovorech neprozradila. Vyšlo v Enter DC…
Na sezonu medvědího česneku připraveny i připraveni
Milí přítelé jedlého býlí a kvítí jste připraveni na sezonu česneku medvědího? Hlavně si ho s ničím nesplést. Není to těžké… Více můžete číst zde
NOVÝ PROSTOR – Jak to bylo s jedlým bejlím
V článku Jak to bylo s jedlým bejlím se dočtete, jak je to fajn nechat se unášet rytmem roku. Jarní bylinky jsou nejlepší detox po dlouhé zimě, anebo kde hledat…