Luštěniny patří k únorovému jídelníčku. Je to zahřívací a vydatné jídlo. Tradičně se jedly v tuto roční dobu, protože jsou trvanlivé a ve špajzu vydržely hodně dlouho. Recept se dá použít na libovolné luštěniny, ale boby, které se dají loupat, jsou nejlepší.
Na velkou misku pomazánky
- 200 g suchých bobů
- Svazeček fenyklu na vaření luštěnin
- 1 polévková lžíce saturejky
- 50 ml olivového oleje
- Sůl pepř
- Tvrdý chléb na topinky
- Česnek kuchyňský na topinky podle chuti
- Česnek viničný na zdobení
Čtete také
Brynzová pomazánka s popencem
Popenec a brynza je dokonale snoubená chuť. Pomazánka, která nepotřebuje další komentář. Stačí ji podtrhnout dobrým chlebem (nezabít ji měkkým nasládlým tousťákem). Pro 4 děti v růstu jajko jídlo nebo pro celou rodinu jako chuťovka Hrst popence obecného 200 g…
Postup
- Boby namočíme na 24 hodin do vody. Vodu můžeme vyměnit, ale není to nutné.
- Boby vyloupeme z tuhých slupek a uvaříme do měkka tak aby se vyvařila všechny voda, ale boby se nepřipálily
- Necháme vychladnout a rozmačkáme vidličkou.
- Přidáme saturejku, olej, sůl, pepř a dobře promícháme.
- Pokud používáme fazole, tak je třeba je za tepla propasírovat, abychom se zbavili tuhých slupek.
- Topinky smažíme v hlubokém oleji, aby byly pěkně křupavé, a necháme je okapat na ubrousku. Potřeme česnekem a namažeme na ně pomazánku v hojném množství.
- Zdobíme a dochucujeme česnekem viničným, pokud je k dispozic v únoru. V dalších měsících se hodí pažitka.
- Podáváme teplé nebo studené, s kyselou okurkou nebo jen tak.
Mohlo by se vám hodit
-
Sada bylinek na luštěniny147.00 Kč – 177.00 Kč
-
Větropudná otýpka49.00 Kč – 59.00 Kč
-
Saturejka ručně drhnutá49.00 Kč – 59.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?