Fazolová, luštěninová pomazánka

Rychlá a vynikající pomazánka z luštěnin

Luštěniny patří k únorovému jídelníčku. Je to zahřívací a vydatné jídlo. Tradičně se jedly v tuto roční dobu, protože jsou trvanlivé a ve špajzu vydržely hodně dlouho. Recept se dá použít na libovolné luštěniny, ale boby, které se dají loupat, jsou nejlepší.

Na velkou misku pomazánky

  • 200 g suchých bobů
  • Svazeček fenyklu na vaření luštěnin
  • 1 polévková lžíce saturejky
  • 50 ml olivového oleje
  • Sůl pepř
  • Tvrdý chléb na topinky
  • Česnek kuchyňský na topinky podle chuti
  • Česnek viničný na zdobení

Čtete také

Jarní pomazánka s brynzou a popencem

Brynzová pomazánka s popencem

29 dubna, 20231 min. čtení

Popenec a brynza je dokonale snoubená chuť. Pomazánka, která nepotřebuje další komentář. Stačí ji podtrhnout dobrým chlebem (nezabít ji měkkým nasládlým tousťákem). Pro 4 děti v růstu  jajko jídlo nebo pro celou rodinu jako chuťovka Hrst popence obecného 200 g…

Postup

  1. Boby namočíme na 24 hodin do vody. Vodu můžeme vyměnit, ale není to nutné.
  2. Boby vyloupeme z tuhých slupek a uvaříme do měkka tak aby se vyvařila všechny voda, ale boby se nepřipálily
  3. Necháme vychladnout a rozmačkáme vidličkou.
  4. Přidáme saturejku, olej, sůl, pepř a dobře promícháme.
  5. Pokud používáme fazole, tak je třeba je za tepla propasírovat, abychom se zbavili tuhých slupek.
  6. Topinky smažíme v hlubokém oleji, aby byly pěkně křupavé, a necháme je okapat na ubrousku. Potřeme česnekem a namažeme na ně pomazánku v hojném množství.
  7. Zdobíme a dochucujeme česnekem viničným, pokud je k dispozic v únoru. V dalších měsících se hodí pažitka.
  8. Podáváme teplé nebo studené, s kyselou okurkou nebo jen tak.

Mohlo by se vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Nákupní košík
Přejít nahoru