Slaný nákyp z plevelů

Merlíkový slaný nákyp

Merlík je nejlepší špenát. O nic se nemusíte starat  a stejně roste jako divý. Můžete přidat i další plevele. Místo do kompostu je využijte v kuchyni.

Pro 4 osoby

  •  400 g merlíku obrovského
  • 1 malá šalotka
  • 3 vejce
  • 60 ml šlehačky
  • Oříšek másla
  • 1 polévková lžíce ovocného octa
  • 8 plátků pršutu
  • sůl, pepř

 

Postup

  1.  Merlík případně další plevele, které máte k dispozici, dobře očistěte všechny plevele. Pracujte rukama, abyste dobře vyhodnotili, které části rostlin už nejsou dřevnaté. Pokud pracujete nůžkami, nemáte takový cit. Můžete přidat i jiné býlí: merlík bílý, lebeda zahradní, hořčice rolní, křez úzkolistý, ptačinec prostřední.  Krátce spařte ve vroucí osolené vodě a pokrájejte na kousky
  2. Šalotku nakrájejte na kostičky a poduste do skolovata na másle, přidejte ocet a merlík. Osolte a opepřete a krátce poduste, aby se odpařila všechna tekutina.  Nechejte krátce vychladnout.
  3. Ve větší míse smíchejte „zeleninu“ se žloutkem a smetanou.
  4. Předehřejte troubu na 160o C.
  5. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zapracujte do směsi.
  6. Misky vyložte plátky pršutu a na vlijte do nich směs.
  7. Nechejte v troubě ztuhnout ve vodní lázni 15 až 20 minut podle velikosti misek.
  8. Nechejte chvilku vychladnout a vyklopte.

Pěna chutná dobře i studená.

 

 

Podívejte se, co by se Vám mohlo líbit.

 

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru