Ten salát se původně jmenoval mrkev na druhou. Mladé výhonky vochlice totiž chutnají jako mladinké výhonky mrkve anebo možná ještě lépe
Pro 4 osoby
- 2 veliké mrkve
- hrst kozlíčku polního
- hrst vochlice hřebenité
- 4 výhonky denivky
- pár lístků z výhonků kozlíku lékařského
- 1 lžíce pražených slunečnicových semínek
- svazeček česneku podivného i s květy na ozdobení
- hrst květů fialek na ozdobení
Na zálivku
- 25 ml jablečného octa
- 1 lžíce medu
- sůl a mletý pepř
- 50 ml slunečnicového oleje
Čtete také
Valburžin kouzelný salátek
Na oslavu posledního dubnového si dopřejte zvláštní recept (vhodný zejména pro ženy). Ingredience jsou jen inspirativní. Můžete si vytvořit svůj vlastní čarodějný salátek. Panenská pampeliška, tedy taková, která ještě nevyhnala žádný květ. Krvavec menší, bylina trochu trpká nicméně v léčitelství…
Postup
- Mrkev nastrouhejte nejlépe v kuchyňském robotu na nudličky podobné špagetám. Pokud nemáte k dispozici robot, strouhejte na ručním struhadle nahrubo.
- Všechny byliny důkladně omyjte, stonky česneku podivného s květy dejte stranou. Denivku nakrájejte na jemná kolečka, ostatní podle vlastní chuti nasekejte na větší nebo menší kousky nebo jenom natrhejte – to platí hlavně pro kozlíček.
- Byliny promíchejte s nastrouhanou mrkví a připravte zálivku. V octu rozpusťte med, sůl a pepř a nakonec přidejte olej. Vyšlehejte vidličkou nebo metličkou na hladkou emulzi. Směs býlí a mrkve lehce promíchejte. Připravený salát posypejte slunečnicovými semínky, odzdobte květy česneku podivného a fialkami a ihned podávejte.
Mohlo by se vám hodit
-
Vochlice hřebenitá (Scandix pecten-veneris)41.00 Kč – 56.00 Kč
-
Kozlíček polní (Valerianella locusta)42.00 Kč – 57.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?