Salát s mrkví a vochlicí

Mrkvový salát s vochlicí

Ten salát se původně jmenoval mrkev na druhou. Mladé výhonky vochlice totiž chutnají jako mladinké výhonky mrkve anebo možná ještě lépe

Pro 4 osoby

  • 2 veliké mrkve
  • hrst kozlíčku polního
  • hrst vochlice hřebenité
  • 4 výhonky denivky
  • pár lístků z výhonků kozlíku lékařského
  • 1 lžíce pražených slunečnicových semínek
  • svazeček česneku podivného i s květy na ozdobení
  • hrst květů fialek na ozdobení

Na zálivku

  • 25 ml jablečného octa
  • 1 lžíce medu
  • sůl a mletý pepř
  • 50 ml slunečnicového oleje

Čtete také

Valburžin salát

Valburžin kouzelný salátek

26 dubna, 20212 min. čtení

Na oslavu posledního dubnového si dopřejte zvláštní recept (vhodný zejména pro ženy). Ingredience jsou jen inspirativní. Můžete si vytvořit svůj vlastní čarodějný salátek. Panenská pampeliška, tedy taková, která ještě nevyhnala žádný květ. Krvavec menší, bylina trochu trpká nicméně v léčitelství…

Postup

  • Mrkev nastrouhejte nejlépe v kuchyňském robotu na nudličky podobné špagetám. Pokud nemáte k dispozici robot, strouhejte na ručním struhadle nahrubo.
  • Všechny byliny důkladně omyjte, stonky česneku podivného s květy dejte stranou. Denivku nakrájejte na jemná kolečka, ostatní podle vlastní chuti nasekejte na větší nebo menší kousky nebo jenom natrhejte – to platí hlavně pro kozlíček.
  • Byliny promíchejte s nastrouhanou mrkví a připravte zálivku. V octu rozpusťte med, sůl a pepř a nakonec přidejte olej. Vyšlehejte vidličkou nebo metličkou na hladkou emulzi. Směs býlí a mrkve lehce promíchejte. Připravený salát posypejte slunečnicovými semínky, odzdobte květy česneku podivného a fialkami a ihned podávejte.

Mohlo by se vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Nákupní košík
Přejít nahoru