Proskurník je trvalka s dlouhým vřetenovitým kořenem. Stonek dorůstá výšky až 180 cm. Celá rostlina je porostlá plstnatými chlupy. Listy jsou dlanitě laločnaté, na okraji nepravidelně zubaté. Květy vyrůstají v paždí listů většinou po 2 až 4, lodyha postupně přechází ve vrcholové květenství.
Jak ho pěstovat
Volně a hojně roste v jižních regionech Evropy. U nás se vyskytuje celkem vzácně a v přírodě patří mezi silně ohrožené druhy. V zahradách však prospívá ochotně a snadno, pokud jsou mu zajištěny podobné podmínky jako v přírodě. Má rád teplá stanoviště, která jsou ovšem dostatečně vlhká. Daří se mu dobře v půdách bohatých na živiny. Kvete od června do srpna.
Co s ním v kuchyni
Připomeňme, že prvotní použití proskurníku byl léčivý kořen, který se používal na tišení kašle. Do kuchyně se zase hodí jenom květy. Nemají vlastní výraznou chuť, ale v porovnání s jinými květy mají vcelku výraznou „šťavnatou“ strukturu. Zbytek rostliny je příliš plstnatý, než aby se dal jíst. Květy se dají uštípnout rukou a jsou poměrně trvanlivé. Dobře uskladněné, vydrží v lednici i několik dní.
Proskurník má bílé květy, jejichž korunní plátky je třeba před použitím vytrhat z chlupatého lůžka. Korunu tvoří pět lístků, které mají tvar podobný srdíčku. Tato srdíčka poslouží jako nádherná dekorace na nejrůznější výrobky studené kuchyně.
A když přijdete na kurz, budu vám vyprávět, jak se staly proskurníkové pastilky proti kašli oblíbenou cukrovinkou.
Mohlo by se vám hodit
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?