Marmeláda z okvětních plátků růže svraskalé

Růžová marmeláda za studena

Růže by se měly drtit dřevem. V místech odkud recept pochází, se používá speciální náčiní – mísa s vroubkovaným vnitřkem zvaná makutra a kulovitá vařečka „kula“ nebo „pałka“. Mísu snadno nahradí miska suribači na gomaiso a sehnat „kulu“ by neměl být problém.

Na 2 skleničky o objemu 150 ml

  • 50 g plátků růží druhu růže svraskalá – Rosa rugosa
  • 200 g moučkového cukru
  • 2–3 kapky citronové šťávy (nemusí být)

Čtete také

Fenyklové bonbony z padaných jablek

Fenyklové bonbony – domácí hašlerky

11 ledna, 20212 min. čtení

Fenykl je nejdominantnější hašlerková chuť. Ta pravá má samozřejmě tajné složení. Chuť bonbonů z jablečných přebytků překvapí. Protože doma nepřidáváme žádné konzervanty je výsledná barva v lehkém rozporu s jásavými továrními výtvory. U nás doma je krabička s jablečno-fenyklovými bonbony…

Postup

Nejlepší jsou polootevřené květy, jsou aromatičtější a marmeláda je tmavší.

Odstraňte bílé konce růžových plátků (bývají hořké), pak je dejte do mísy a rozdrťte s cukrem na tuhou hmotu.

Pokud se vám zdá, že má „marmeláda“ moc šťávy, přidejte ještě trochu cukru.

Hmotu namačkejte do sklenice, tak aby v ní nebyly vzduchové bubliny, dobře uzavřete a uchovávejte v lednici.

Je to konzervovaná neobyčejná vůně, která se nejlépe uplatní ve studené sladké kuchyni – do krémů a šlehaček nebo na drobenku koláčů z nevýrazného ovoce (jablek, mirabelek…).

Mohlo by se vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Nákupní košík
Přejít nahoru