Andělika je dvouletá, velmi statná, bylina. Lodyha je hladká nebo mírně rýhovaná a může dorůstat až 2 m a v horní polovině bývá rozvětvená. Spodní lodyžní listy mají velkou objímavou pochvu. Listy jsou 2–3krát trojčetně zpeřené a dlouhé až 1 m. Květenstvím je polokulovitý okolík (až i 20 cm), složený z okolíčků. Je to opravdu monumentální rostlina. Korunní lístky jsou žlutozelené.
Stanoviště
Andělika se vyskytuje hlavně na vlhkých místech, na březích potoků a řek vyšších. Má ráda vysokohorské polohy. Dříve se pěstovala, takže se najde i v nížinách.
Co s ní v kuchyni
Listy se dají s mírou používat jako koření. V zemích východní Evropy se stonky kandovaly v cukru. Rostlina je specificky aromatická, takže cestu k ní si každý musí hledat sám.
Andělika se jmenuje lékařská, což odkazuje k jejím dalším vlastnostem, resp. použití. V apotékách se používal zejména kořen jako přísada do likérů určených na podporu a usnadnění trávení.
A ještě
Ve středověku ji provázela pověra, že ji lidem ukázal archanděl Michael jako rostlinu proti moru. Své období slávy zažívala v léčitelství v raném novověku.
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?
Když už anděliku, která rozhodně NEROSTE na horách, právě naopak, roste v termofytiku kolem vodních toků, doporučujete k jídlu, ach (ale to bych se na vašem webu uvzdychal), mohli byste alespoň napsat, že její šťáva je jedovatá a nezkušení by se měli vyvarovat potřísnění kůže – citlivější jedinci utrpí vyrážku až puchýře, obzvláště ošklivé, pokud postižené místo vystaví Slunci.
Dobrý den, pane Svobodo, děkuji, že sledujete můj web. Jsem absolventka Přírodovědecké fakulty UK a pro popisy rostlin využívám výstupy odborných botaniků – Dostál, Slavík, Kubát + odobrné botanické weby. Web je určen široké veřejnosti, která slovo termofytikum obvykle nezná. Anděliku je třeba tepelně upravit. Nezkušení milovníci jedlých rostlin se mohou vypravit ke mně na kurz. Jana Vlková