Česnek medvědí (Allium ursinum)

Vytrvalá cibulnatá bylina může být podle podmínek vysoká 20–50 cm. Lodyha je přímá, listy vyrůstají rovnou ze země a většinou jsou jen dva. Květenství, nepravý okolík drobných, bílých květů, je uzavřeno v bělavém toulci

Stanoviště

Česnek medvědí je stínomilný, vlhkomilný a má rád jílovité půdy. Vyskytuje se především v lužní a listnatých lesích v Polabí a na Moravě. Raší brzy zjara, dříve než se stromy olistí. První listy lze nalézt již na začátku dubna, do konce měsíce rostlina vykvete, listy následně zhnědnou a přestanou být kulinárně lákavé.

Co s ním v kuchyni

Nejčastěji se konzumují listy, vhodné jsou i květy, dají se používat nedozrálé plody, které jsou ovšem ostřejší. Listy jsou ikonickou ingrediencí jarní očisty. Mohou se používat do salátů – zelených listových, z kořenové zeleniny, brambor. Výborně ladí do tvarohových pomazánek, jogurtových nebo majonézových dipů. Snese i mixování na omáčky a pesta. Sekané listy se dají zapracovat do játrových polévkových knedlíčků, do rizota, jako vložka do smetanových polévek například z květáku. Všude tam, kde se používají listy, se dají přidat čerstvé květy jako dekorace.

Je třeba ho užít, dokud příroda nabízí. Jakékoliv konzervace mu dramaticky ubírají na kulinární zajímavosti.

 

 

Mohlo by se Vám hodit

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *