Nakládaná šrucha zelná na kyselo, po způsobu okurek

Šrucha jako okurčičky

Šrucha je plevel. Je to šťavnatá rostlina, která nemá žádnou vlastní chuť, takže s radostí přijme chuť Vašich oblíbených okurek.

Na 6 skleniček

  • 500 g šruchových výhonků
  • 1 polévková lžíce hořčičného semínka
  • další koření dle možností – bobkový list, kuličky černého pepře…
  • 250 ml 8% octa
  • 750 ml vody
  • 1 lžička soli

Postup

  • Šruchu sklízejte na konci června, ještě před kvetením. Květy jsou malé a skoro nejsou vidět, takže si nemusíte všimnout, že už je rostlina “stará”.
  • Pracujte nůžkami – ostříhejte tuhé přízemní části. Stonky klidně nechejte ve větších kusech, více pak připomínají okurky. Dobře omyjte. Šrucha roste na zemi a může být od hlíny.
  • “Zeleninu” naplňte do skleniček a přidejte koření.
  • Vodu uveďte do varu, přidejte sůl a ocet. Nálev nalijte do sklenic, pečlivě zavíčkujte a sterilizujte běžným způsobem 20 minut při 70 oC nebo v myčce na intenzivní program.
  • V zimě se hodí do všech variací na bramborový salát, do španělských ptáčků, na chleba se sádlem…. Prostě všude, kde byste použili okurky.

 

Mohlo by se vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Nákupní košík
Přejít nahoru