Jak zavařovat v myčce

To by Louis Pasteur koukal do myčky

Lenost je matka pokroku, tak to je, milí přátelé jedlého býlí a kvítí. Popírání zaběhaných postupů a zkoušení nových často vede k báječným zjednodušením namáhavých činností.

Často slýchám projevy upřímné radosti, když se setkám s někým, kdo ještě nezavařuje v myčce a zjistil, že taková věc je možná. Zavařovat, pasterizovat, sterilizovat – říká se tomu různě. Cílem činnosti je zabránit úrodě ve skleničkách, aby ji zmarnily plísně nebo kvasinky.

Pasterizace nese označení po Louisi Pasteurovi. První „konzervy“ však předváděl v roce 1806 Nicolas Appert na Výstavě výrobků francouzského průmyslu (Exposition des produits de l’industrie française) a slovo appertizace se neujalo (i když google ho zná).

Louis Pasteur přinesl světu, mimo zavařovací metody, také třeba vakcínu proti vzteklině.  Vyvinutí konzervační metody byla komerční zakázka. Bylo o něm známo, že se věnuje výzkumu kvašení. Zadání znělo jasně: …aby vymyslel metodu, která ochrání víno před zoctovatěním při dopravě na delší vzdálenosti. Víno nešlo převařit, protože tím by „zanikla jeho podstata“. 11. dubna 18655 podal patent na postup konzervace vína zahříváním, který byl okamžitě aplikován na úpravu piva.

Umrtvování mikroorganismů záleží na mnoha okolnostech. Při velkém zjednodušení je to tak, že při nižší teplotě potřebujeme delší čas. Při zavařování pomáhají ještě například sůl, dezinfekční rostliny jako je křen nebo hořčičné semínko, nižší pH, tedy ocet. Škodí tuky a bílkoviny, což jsou v podstatě nečistoty na zavařovacích sklenicích.

Takže teď už všechno víte, a můžete svoje konzervační výtvory strkat rovnou do myčky, místo abyste uváděli do provozu objemný zavařovací hrnec.

Postup je opravdu jednoduchý a je třeba dodržet jen pár zásad:

  • Zavařovačky musejí být uvnitř čisté s patentními víčky.
  • Neplňte je až po okraj. Víčka musejí být čistá.
  • Svoje výtvory (kompoty, okurky, kaparky, pesta…) pevně uzavřete.
  • Skleničky dávejte do myčky víčkem vzhůru, klidně mezi nádobí.
  • Použijte „nejintenzivnější program“, který máte k dispozici – 70 oC
  • Nebojte se, že se pokazí. Nic se nestane a vaše letní konzervy budou navíc zvenku krásně čisté.

Co už jste leto zavařili v myčce? Podělte se  v komentářích o své oblíbené recepty a inspirujte ostatní.

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce.

Co ještě potřebujete k zavařování?

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru