Trnkové olivy

Trnkové olivy

Trnkové olivy jsou skoro tak dobré jako řecké kalamaty. Příprava je snadná a výsledek vynikající. Mohou se dělat i z různých jiných bobulí.

Suroviny

  • 200 g zralých trnek
  • 250 g soli
  • 250 ml olivového oleje.
  • Koření dle vlastní chuti – tymián, bobkový list, celý pepř

Čtete také

Hloh obecný jako surovina do marmelády

Hlohová marmeláda

1 listopadu, 20212 min. čtení

Bobule z planě rostoucích keřů jsou vynikající surovinou pro různé variace a na marmelády a čatní. Jejich chuť i struktura je výrazná, a tak je dobré kombinovat je s padanými jablky, který bývá na podzim dostatek. Jablka také obsahují pektin,…

Postup

  1. Trnky omyjeme, zbavíme stopek a dobře prohlédneme, aby nebyly nahnilé a plesnivé.
  2. Z 50 g soli připravíme nasycený roztok a trnky do něj namočíme. Necháme ležet 2 až 5 dnů a roztok vyměníme. Tento proces opakujeme pětkrát. Dobu máčení postupně prodlužujeme až na 2 týdny. Nemusí se to dodržovat úplně přesně, případně když nestíháme, stačí nálevy tři.
  3. Přibližně po 6 týdnech solí nasáklé trnky vyjmeme, lehce propláchneme a necháme na papírovém ubrousku oschnout jeden až dva dny.
  4. Pak už jen plníme do lahví s kořením a zalijeme olejem. Necháme tři týdny uležet. Podáváme nejlépe jako doplněk k sýrům.

Tipy a triky: Můžete to zkusit také z jiného planého ovoce. Vhodné jsou třeba dřínky

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Nákupní košík
Přejít nahoru