Trnkové olivy jsou skoro tak dobré jako řecké kalamaty. Příprava je snadná a výsledek vynikající. Mohou se dělat i z různých jiných bobulí.
Suroviny
- 200 g zralých trnek
- 250 g soli
- 250 ml olivového oleje.
- Koření dle vlastní chuti – tymián, bobkový list, celý pepř
Čtete také
Hlohová marmeláda
Bobule z planě rostoucích keřů jsou vynikající surovinou pro různé variace a na marmelády a čatní. Jejich chuť i struktura je výrazná, a tak je dobré kombinovat je s padanými jablky, který bývá na podzim dostatek. Jablka také obsahují pektin,…
Postup
- Trnky omyjeme, zbavíme stopek a dobře prohlédneme, aby nebyly nahnilé a plesnivé.
- Z 50 g soli připravíme nasycený roztok a trnky do něj namočíme. Necháme ležet 2 až 5 dnů a roztok vyměníme. Tento proces opakujeme pětkrát. Dobu máčení postupně prodlužujeme až na 2 týdny. Nemusí se to dodržovat úplně přesně, případně když nestíháme, stačí nálevy tři.
- Přibližně po 6 týdnech solí nasáklé trnky vyjmeme, lehce propláchneme a necháme na papírovém ubrousku oschnout jeden až dva dny.
- Pak už jen plníme do lahví s kořením a zalijeme olejem. Necháme tři týdny uležet. Podáváme nejlépe jako doplněk k sýrům.
Tipy a triky: Můžete to zkusit také z jiného planého ovoce. Vhodné jsou třeba dřínky
Mohlo by se vám hodit
-
Kytky k jídlu430.00 Kč
-
Barborka obecná (Barbarea vulgaris)41.00 Kč – 56.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?