Rozhuda se zlatení věncovou – jedlou chryzantémou
Zlateň věncová je někdy také vznešeně nazývána kopretina maiko anebo srozumtelněji jedlý chryzantéma. Její mladé výhonky mají lehce nahořklou chuť s tvarohem chutnají báječně. Lehká pomazánka zvaná rozhuda může být i příspěvkem k receptům zero waste.
Pro 4 osoby na večeři
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 ml zakysané smetany
- 1 až 2 vejce vařená “na hniličko”
- 1/2 lžičky sladké papriky
- hrst výhonků zlateně věncové
- sůl dle chuti
Postup
- Tvaroh a zakysanou smetany smíchejte v misce.
- Můžete přidat i další stárnoucí ingredience z ledničky – nastrouhaný sýr (plísňový nebo tvrdý)
- Výživnější varianta přidává vajíčko uvařené na měkko.
- Osolte, přidejte sladkou papriku a všechno promíchejte vidličkou. Rozhuda nemusí mít hladkou konzistenci. Nepravidelná struktura je naopak příjemná.
- Výhonky zlateně věncové operte a nakrájejte nadrobno a přimíchejte k tvarohové směsi.
- Podávejte s dobrým chlebem jako svačinku s kyselým mlékem nebo lehkou letní večeři se suchým bílým vínem.
Mohlo by se Vám hodit
-
Česnáček lékařský (Alliaria petiolata)37.00 Kč
-
Pažitka čínská (Allium tuberosum)37.00 Kč
-
Zlateň věncová (Xanthophthalmum coronarium)41.00 Kč
Zanechte Odpověď
Chci se připojit k diskusi?Neváhejte a přispívat!