Zpravodaj 056

Milí přátelé jedlého býlí a kvítí,

tentokrát bych ráda napsala něco víc o kulinárním senu. Je to surovina, která mne provází zimní sezonou víc, než jsem si při prvních pokusech se se sušenou loukou dokázala představit.

Už před lety jsem na otázku: „Jak často pečeš kuře v seně?“ odpovídala: „Pořád.“ V praxi to samozřejmě znamená, že v době, kdy je na takovou dobrotu chuť (od listopadu do března) ho dělám tak třikrát. Dříve v době pažravosti mých dětí to bývalo samozřejmě častěji.

Minulý týden jsem natočila video o přípravě domácího sýra zráním v seně. To je věc, kterou také dělám v zimě  také pořád. Ledva jsem práci dokončila, dočetla jsem se, jak se to dělalo dříve. Připojuji krátké shrnutí „o sýru v seně“ z knihy Česká strava lidová.

„V létě, kdy krávy dobře dojily a bylo sýra dost, vznikaly přebytky. V malých bedničkách se sýr schovával do sena, a to v rytmu, v jakém se seno ukládalo ve stodole. Když se pak seno v zimě zkrmovalo, občas se nějaká bednička s proteinovým pokladem našla. Nikdo nevěděl, kde sýr je a kdy se na něj narazí.“ Sýr zvolna vysychal, nasával do sebe vůně bylin a stával se z něj takový „parmezán“, jímž se pak vylepšovala bílkovinami chudá předjarní strava.

Seno si ode mne berou profesionální kuchaři i amatérští milovníci netradiční kuchyně. Hodně mne zajímá, co s ním kdo dělá, protože je mi jasné, že jsem ještě nevyčerpala všechny možnosti. Patříte-li mezi ně, napište mi prosím svoje nápady, inspirace, recepty… cokoliv o seně v kuchyni.

A ještě jiné použití, na které ráda vzpomínám. Jednou na přednášce si pytlík sena koupila paní, která mi prozradila svou krásnou motivaci: „Bylo nás deset dětí a spávaly jsme na seně. Čichám k tomu, je to vůně dětství.“  Čtu z toho, že měla krásné dětství, jinak by si nekupovala olfaktorické vzpomínky v pytlíku.

Seno bývalo jednou z nejúchvatnějších surovin pro svou univerzálnost. Seno vydává uklidňující vůni, která byla pro naše dávné prapředky synonymem blahobytu. Hodně sena bylo příslibem pohody, klidu – prostě sušené štěstí.

 

 

Mohlo by se Vám v lednu hodit

A kdy začínají kurzy?

Kdy začínají kurzy?

 

Stačí kliknout sem, pokud byste chtěli svůj vlastní Zpravodaj, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce.

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru