Fenykl je nejdominantnější hašlerková chuť. Ta pravá má samozřejmě tajné složení. Chuť bonbonů z jablečných přebytků překvapí. Vzhledem k tomu, že doma nepřidáváme žádné konzervanty je jejich přirozená barva v lehkém rozporu s jásavými továrními výtvory.

  1. Padaná jablka (nejlépe taková, která nejsou ještě úplně zralá, protože taková mají hodně pektinu) zbavte stopek a bubáků a nakrájejte na kousky. Dejte zvolna dusit do kastrolu se širokým dnem. Jabka se musí dusit pomalu a dlouho.  Případně mírně podlévejte.
  2. Ještě horká jabka prožente pomocí obrácené naběračky (nebo marmeládového hříbku) žíněným cedníkem.  Pokud je hmota řídká, ještě ji chvilku povařte.
  3. Podle chuti a zralosti jablek přidejte cukr a svařte. Přidejte fenyklová semínka.
  4. Hmotu rozprostřede na plech vyložený pečicím papírem a sušte v troubě na nízkou teplotu, nejlépe v nastavení proudícího vzduchu. Může to trvat i několik dní. Pokud proces přerušíte, protože musíte opustit byt, tak po návratu navážete tam, kde jste přestali. Moje placička na obrázku měla původně asi půl centimetru.
  5. Usušenou hmotu nastříjete nůžkami na nudličky, ty smotejte a v požadovaném smotku zajistěte párátkem. Pro lepší požitek namáčejte v čokoládové polevě.
  6. Čokoládu můžete vynechat a nabízet jen nastříhané čtverečky.
  7. Místo fenyklu můžete použít jiné oblíbené koření.

 

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *