Popeleční středou začíná postní doba. Tento den nemá sice předepsané jídlo s popelem, ale my můžeme vykouzlit z vlastní trouby starobylou pec a v ní si připravit stylové popeleční popelové pečivo.
Na 1 plech
- 250 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce cukru
- 10 g droždí
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 až 3 polévkové lžíce trnkové olivy nebo obyčejné černé olivy
- Hrst ořechů (nemusí být)
- 3 polévkové lžíce kulinárního popela
- Listy kaštanovníku jedlého asi 20 ks dle velikosti na vyložení plechu – může být pečicí papír
Čtete také
Bílý sýr v popelu
Sýr v obalovaný v popelu a zrající v seně je tradičnější úprava, než by se zdálo. Popel se dříve používal jako dezinfekční prostředek a do sena se dávalo odpočívat různé jídlo, včetně třeba šunky. Použijte čerstvý sýr tvarohovité konzistence. Nejlépe…
Postup
- Pokud máme kaštanové listy, tak je napřed namočíme do vlažné lehce osolené vody a necháme zvláčnět minimálně 2 hodiny, ale můžeme klidně i přes noc.
- V míse rozdrobíme droždí s cukrem a přidáme trochu vlahého mléka. Kvásek necháme vzejít.
- Přidáme mléko a vejce a postupně přidáváme mouku.
- Když je těsto vláčné, vypracujeme ještě na válu.
- Vrátíme do mísy a necháme pod utěrkou vykynout asi hodinu. Záleží na teplotě místnosti.
- Mezitím si připravíme kaštanové listy. Slaná voda slouží jako zvláčňující, ale také mycí roztok. Každý list lehce otřeme utěrkou a klademe na plech tak, aby byl celý pokrytý. Pokud listy nemáme, přistřihneme si pečicí papír a je hotovo.
Čtete také
Trnkové olivy
Trnkové olivy jsou skoro tak dobré jako řecké kalamaty. Příprava je snadná a výsledek vynikající. Mohou se dělat i z různých jiných bobulí. Suroviny 200 g zralých trnek 250 g soli 250 ml olivového oleje. Koření dle vlastní chuti –…
- Na válu zapracujeme trnkové olivy a ořechy. Rozdělíme na kousky a vypracujeme kulaté buchtičky, které necháme ještě chvilku vykynout na válu.
- Troubu vyhřejeme na 200 stupňů.
- Kaštanové listy nebo papír poprášíme kulinárním popelem, aby se nám buchtičky nepřichytávaly. Vykynuté buchtičky přeneseme a ještě jednou velmi lehce poprášíme – spíš jen pro efekt.
- Dáme do rozpálené trouby a teplotu stáhneme na 180 stupňů. Pečeme podle velikosti 15 až 20 minut. Před vyjmutím kontrolujeme špejlí.
Mohlo by se vám hodit
-
Skvělý český tymián49.00 Kč – 59.00 Kč
-
Kytky k jídlu430.00 Kč
-
Kulinární popel53.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?