Popeleční středa - buchty s popelem

Popeleční buchtičky s popelem jako z pece

Popeleční středou začíná postní doba. Tento den nemá sice předepsané jídlo s popelem, ale my můžeme vykouzlit z vlastní trouby starobylou pec a v ní si připravit stylové popeleční popelové pečivo.

Na 1 plech

  • 250 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 10 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 2 až 3 polévkové lžíce trnkové olivy nebo obyčejné černé olivy
  • Hrst ořechů (nemusí být)
  • 3 polévkové lžíce kulinárního popela
  • Listy kaštanovníku jedlého asi 20  ks dle velikosti na vyložení plechu – může být pečicí papír

Čtete také

Bílý sýr v popelu

Bílý sýr v popelu

5 března, 20191 min. čtení

Sýr v obalovaný v popelu a zrající v seně  je tradičnější úprava, než by se zdálo. Popel se dříve používal jako dezinfekční prostředek a do sena se dávalo odpočívat různé jídlo, včetně třeba šunky. Použijte čerstvý sýr tvarohovité konzistence. Nejlépe…

Postup

  • Pokud máme kaštanové listy, tak je napřed namočíme do vlažné lehce osolené vody a necháme zvláčnět minimálně 2 hodiny, ale můžeme klidně i přes noc.
  • V míse rozdrobíme droždí s cukrem a přidáme trochu vlahého mléka. Kvásek necháme vzejít.
  • Přidáme mléko a vejce a postupně přidáváme mouku.
  • Když je těsto vláčné, vypracujeme ještě na válu.
  • Vrátíme do mísy a necháme pod utěrkou vykynout asi hodinu. Záleží na teplotě místnosti.
  • Mezitím si připravíme kaštanové listy. Slaná voda slouží jako zvláčňující, ale také mycí roztok. Každý list lehce otřeme utěrkou a klademe na plech tak, aby byl celý pokrytý. Pokud listy nemáme, přistřihneme si pečicí papír a je hotovo.

Čtete také

Trnkové olivy

Trnkové olivy

6 října, 20231 min. čtení

Trnkové olivy jsou skoro tak dobré jako řecké kalamaty. Příprava je snadná a výsledek vynikající. Mohou se dělat i z různých jiných bobulí. Suroviny 200 g zralých trnek 250 g soli 250 ml olivového oleje. Koření dle vlastní chuti –…

  • Na válu zapracujeme trnkové olivy a ořechy. Rozdělíme na kousky a vypracujeme kulaté buchtičky, které necháme ještě chvilku vykynout na válu.
  • Troubu vyhřejeme na 200 stupňů.
  • Kaštanové listy nebo papír poprášíme kulinárním popelem, aby se nám buchtičky nepřichytávaly. Vykynuté buchtičky přeneseme a ještě jednou velmi lehce poprášíme –  spíš jen pro efekt.
  • Dáme do rozpálené trouby a teplotu stáhneme na 180 stupňů. Pečeme podle velikosti 15 až 20 minut. Před vyjmutím kontrolujeme špejlí.

Mohlo by se vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Nákupní košík
Přejít nahoru