Blog
Chřestový salátek s tulipánem
Chřestová sezona je pevně ukotvena v kulinárním rozvrhu roku. Sice se pěstitelům daří ji natahovat, ale stejně nemilosrdně skončí s prvními třešněmi. Dejte si chřest, dokud je mladý a čerstvý. Nic neodkládejte, ať to neuvadne. Pro 4 osoby 500 g…
Zpravodaj 059 – květen
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, čekali jste na květen nějakou krásnou květinu, že ano? A on je tu buřt. Chcete vědět proč? Je to moje jarní rituální jídlo. Není to totiž obyčejný buřt, je to buřt s příběhem. To bylo…
SAMA DOMA – 26. dubna
V pořadu SAMA DOMA vysvětluji, co s kopřivami a pampeliškami Nejznámější a nejlepší bylina brzkého jara jsou nepochybně kopřivy a pampelišky. Mají spoustu použití v kuchyni i v lékárně, že se to všechno do toho vstupu nevešlo. Tak si klikněte…
Rozchodník bílý (Sedum album)
Rozchodník bílý patří do čeledi tlusticovité, což o něm říká v podstatě všechno. Roste v řídkých trsech. Jeho plazivé lodyhy mohou být vysoké 5 až 20 cm. Listy jsou dužnaté, válcovité s tupou špičkou. Husté, bohatě větvené květenství tvoří bílé…
Pozdní jaro
Pozdní jaro je vrcholným obdobím roku a panuje od prvního máje do Svatojánské noci. Jeho barva je oranžová jako barva slunce, které každým dnem sílí. Všechno kvete a květožrouti jsou tou dobou nejšťastnější. 1. května – Tulipány jsou v plném…
Semínka máčet nebo nemáčet? To je otázka.
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, máčíte nebo nemáčíte semínka před vyséváním? To je důležitá otázka, na níž Vám pomůžu odpovědět. Většina semen vysetých do vlhkého substrátu spontánně vyklíčí za několik dnů nebo týdnů. Různé rostliny jsou zkrátka naprogramovány různě,…
Bliny s jarními bylinkami
Pohankové placky se vyskytují ve všech evropských kuchyních. Ve Francii mají galettes na východě Evropy mají blina a blinčiky. Pohanka se v různých Evropských zemích jmenuje podle těch, kteří ji přinesli. Do Česka pohané, do Francie Saracéni, na východ Evropy…
Naše Praha – rozhovor
Botanička Jana Vlková: Sbírání bylinek uklidňuje pocuchané nervy! A nejen to jsem řekla v rozhovoru pro noviny Naše Praha. Celá článek si můžete přečíst zde
Zpravodaj 058
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, nastává náš nejlepší měsíc. Období nejlepších salátů, nejrychlejšího růstu, nejzelenějšího lupení i nejbělejších květů na ovocných stromech. Je toho tolik, co bychom měli stihnout. Na každý den nám příroda narafičila nějaké nové lahůdky, které…
Co jíst v dubnu
V dubnu jsou dva magické dny – Velký pátek a Valburžina noc. V magické dny nezapomínejte na to, že počet bylin v jídle má být liché číslo. Nejlepší je sedm bylin, protože sedmička je prvočíslo, což její kouzelnou moc ještě…
Žena Aktuálně – článek
O dlouhé historii kurzů v Praze, o ubývání druhů rostlin ale i radost nad novými sady a ovcemi na kopcích. Čtěte zde
Jarní salát s vybělenou pampeliškou
Saláty patří k jaru a létu. K jaru patří saláty z jarních bylin. S pampeliškou se dá kouzlit do nekonečna. Vyzkoušejte bělenou pampelišku v kombinaci se jemnou sladkou zeleninou. Pro 4 osoby 150 g mraženého hrášku 150 g sladké kukuřice…