Blog

Blog

Svatojánský seminář 2019

Rozhovor pro TV Mňam

27 června, 20201 min čtení

Jak jsem prožila karanténu? To se dočtete v rozhovoru níže https://imnam.cz/ceska-jidlokvetova-kralovna-jana-vlkova-v-dobe-karanteny-poradala-misto-kurzu-videokonference/

Zlateň věncová (Xanthophthalmum coronarium)

Zlateň věncová (Xanthophtalmum coronarium)

11 června, 20202 min čtení

Zlateň  věncová je jednoletá až dvouletá bylina, 30 až 100 cm vysoká. Lodyha je přímá, větvená a hustě olistěná. Listy jsou střídavé, přisedlé, jednou až dvakrát peřenosečné. Květenstvím je úbor o průměru 3 až 7 cm. Jazykovité květy jsou žluté…

Rozhuda se zlatení věncovou – jedlou chryzantémou

Rozhuda se zlatení věncovou – jedlou chryzantémou

10 června, 20201 min čtení

Zlateň věncová je někdy také vznešeně nazývána kopretina maiko anebo srozumtelněji jedlý chryzantéma. Její mladé výhonky mají lehce nahořklou chuť s tvarohem chutnají báječně.  Lehká pomazánka zvaná rozhuda může být i příspěvkem k receptům zero waste. Pro 4 osoby na…

Zpravodaj 35

Zpravodaj 35

3 června, 20202 min čtení

 Milí blažení kytkožrouti, začíná červen, ten měsíc, který má nedostatečný počet víkendů. To se bohužel nevyváží tím, že poslední tři měsíce byly vlastně jeden nekonečný víkend. Červen je také měsíc červenajících plodů jahodníku (Fragaria vesca) a kvetoucího bezu černého (Sambucus…

Tempura z bršlice kozí nohy

Bršlicová tempura

28 května, 20201 min čtení

Když bršlice povyroste ze svého mládí “pikantní petržele”, hodí se na smažení v těstíčku. Jde to snadno a výsledek je pochoutka. Pro 4 osoby 200 ml mléka 1 vejce 75 g mouky sůl, pepř podle chuti Olej na smažení Postup…

Nakládané smrkové výhonky

Nakládané vánoční stromečky

24 května, 20201 min čtení

Výhonky smrků se mohou sklízet jen v druhé polovině května. Dají se ale naložit na celou zimu. Je to jednoduché. Natrháme ještě nerozvité smrkové výhonky. Trháme na čistém místě, abychom je nemuseli omývat. Lehce přebereme, odstratníme šupinatá pouzdra a plníme…

V květnu sedmikrásku k jídlu

V květnu sedmikrásku k jídlu

22 května, 20201 min čtení

Sedmikráska obecná je nejlepší do polévky – samozřejmě k jídlu. A také jako hračka nejen pro děti. A nakonci se dozvíte, co je to termonastie. https://youtu.be/uXW5utNn6ts

Zpravodaj 32

Zpravodaj 32

14 května, 20201 min čtení

Milí blažení kytkožrouti, Karanténa skončila, těstoviny jsou věčné. Venku se s přicházejícím jarem potýkají Pankrác, Servác a Bonifác, tři zmrzlí. Takže pokud Vám je dneska zima, tak tady je recept na rajskou polévku tentokrát s nudličkami, což jsou také těstoviny,…

Rajská polévka s těstovinami a bršlicí kozí nohou

Rajská polévka s nudlemi a bršlicí

11 května, 20201 min čtení

Bršlice je vlastně divoká petržel. Rajská polévka může mít tolik podob, kolik hospodyněk ji vaří.  V hrnci rozpusťte lžíci másla. Cibuli nakrájejte na kostičky a nechejte zesklovatět. Přihoďte jeden brambor nakrájený na kostičky a zlehka orestujte. Zalijte asi půl litrem…

Zpravodaj 31

Zpravodaj 31

4 května, 20202 min čtení

Milí blažení kytkožrouti, chcete si přečíst něco, co nebude obsahovat žádná ta slova, která už Vám lezou krkem? Já si přeju něco takového psát. Květen je měsíc koupání. Nejlepší by bylo samozřejmě koupání ve studánkách, rybnících nebo potocích. Májovým koupelím se…

SAMA DOMA – úterý 31. března 2020

SAMA DOMA – úterý 31. března 2020

16 dubna, 20201 min čtení

Inspirace co a jak klíčit v brzkém jaru, kdy je nabídka v přírodě – na lukách i v zahradách – omezená. Klíčení je výborná výuková pomůcka i hračka pro děti. Přehrát můžete zde

Česnek podivný (Allium paradoxum)

Zpravodaj 028

15 dubna, 20201 min čtení

 Milí blažení kytkožrouti, jak hlásí předmět zprávy Rašení nepočká. Dnes odpoledne v 16.30 on-line kurz ještě stihnete tady  Já nepolevuji ve svém seriálu CO SE ZÁSOBAMI TĚSTOVIN Tentokrát s variací na pesto. Víte od jakého základu to slovo pochází? Od…

Nákupní košík
Přejít nahoru