Blog
Jak jsem se stala kyktkožroutkou – 1. díl
Pravdivý příběh o tom, kterak jsem přivedla umění kytkožroutské do země české, aneb jak se nevydařené Vánoční dárky ve vydařené proměnily. Často jsem dostávala, a pořád dostávám, přibližně stejnou otázku: „Jak jste k tomu, paní, přišla, k tomu kytkožroutsví?“ Odpovídám, že jsem…
Večernice vonná (Hesperis matronalis)
Večernice vonná je vytrvalá bylina, dorůstající přes metr výšky. Listy jsou průměrně deset centimetrů dlouhé, na vrcholu tupě špičaté až zašpičatělé. Hroznovité květenství je větvené a nese čtyřčetné květy, které mají korunní lístky asi 1 cm dlouhé, jsou zbarvené od…
Jak nespálit sušené květy na cukroví
Co dělat, aby nám sušené květy na cukroví neshořely? Jak to udělat, aby krásně barevné? Nepéct je v troubě. Knížecí rada, haha!! A jak to zařídit? Mám pro vás pár vychytávek a také vysvětlení. Když víte „proč“, tak můžete vymýšlet i…
Co možná nevíte o jmelí?
Jmelí dnes doprovází vánoční čas v mnoha domácnostech. Kupuje se na trhu nebo v květinářství, přírodní nebo pozlacené. Někdo si ho chodí sám trhat do lesa pro přátele i rodinu. O Adventu jsou zajímavé především mytologické či etnobotanické aspekty této rostliny.…
Vyvýšené záhony, ano nebo ne?
Vyvýšené záhony jsou dnes téměř povinnou výbavou každé zahrady dbalé svého jména. Je to módní prvek, a tak často se zdůrazňují především jeho viditelná pozitiva. Zkusme probrat výhody i nevýhody. Budu ráda dáte pod článkem vědět, jaký názor na to…
Růžová marmeláda za studena
Růže by se měly drtit dřevem. V místech odkud recept pochází, se používá speciální náčiní – mísa s vroubkovaným vnitřkem zvaná makutra a kulovitá vařečka „kula“ nebo „pałka“. Mísu snadno nahradí miska suribači na gomaiso a sehnat „kulu“ by neměl…
Jak vypadaly Dušičky před příchodem dýní?
Náš evropský svět se změnil, když z Ameriky dorazily různé nové rostliny. Nic už nebylo na talíři jako dřív, když se lidé naučili jíst brambory. Ani Dušičky už nebyly stejné, když se začaly pěstovat dýně. Dýně jsou důležitými kulinárními imigranty. V kuchyni…
Vratič řimbaba (Tanacetum parthenium)
Řimbaba je vytrvalá bylina dorůstající podle podmínek 30 až 60 cm. Má přímou mělce rýhovanou lodyhu, která je pýřitá nebo jednoduché, žlaznatě chlupatá. Listy mají tak zvanou peřenoklannou čepel složenou ze dvou až pěti úkrojků. Květy tvoří úbor z bílých…
Rytí rýčem radost v říjnu
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, tak co, už máte zryté záhonky? Letos je takové sucho, že to skoro nejde. Zem je tvrdá jako kámen a rýč nebo rycí vidle s ní potýkají dost obtížně. Vždycky když ryji svoje záhonky, myslím…
Sušenky z vonného muškátu
Vonné muškáty jsou v orientální kuchyni běžnou součástí cukrovinek. U nás se moc nepoužívají. Tak vyzkoušejte, jak chutnají v máslových sušenkách polévaných čokoládou. Na 2 plechy 120 g změklého másla 90 g moučkového cukru 1 malé vejce 150 g hladké mouky ½…
Brutnákové čipsy
Listy brutnáku smažené jako čipsy jsou nejlepší čipsy vůbec. Konzumujte ještě teplé, ale nespalte si jazyk. Pro 4 až 6 osob 500 g brutnákových listů před květem 500 ml oleje na smažení Sůl Postup Mladé brutnákové listy pečlivě přeberte. Vybírejte…
Trnkové olivy
Trnkové olivy jsou skoro tak dobré jako řecké kalamaty. Příprava je snadná a výsledek vynikající. Mohou se dělat i z různých jiných bobulí. Suroviny 200 g zralých trnek 250 g soli 250 ml olivového oleje. Koření dle vlastní chuti –…