Blog
Fenyklový krém se zlatým květem
Sušené fenyklové květy, které se svou vzácností podobají šafránu, propůjčují lehkým krémům neodolatelný kulinární sex-appeal. V kombinace s červeným ovocem je to femme fatale všech dezertů. Pro 6 osob 300 až 400 g červeného ovoce podle dostupnosti (rybízy, maliny, borůvky),…
Růžové muffiny plné lásky
Červená řepa je královna mezi kořeny, protože si ponechává svou barvu, ať s ní děláme cokoliv. Dokonce ani v žaludku nemění barvu. Její trvanlivou růžovou barvu můžete vnímat jako symbol věčné lásky. Překvapivě se hodí i do sladkých jídel. Červená…
Česnek medvědí (Allium ursinum)
Vytrvalá cibulnatá bylina může být podle podmínek vysoká 20–50 cm. Lodyha je přímá, listy vyrůstají rovnou ze země a většinou jsou jen dva. Květenství, nepravý okolík drobných, bílých květů, je uzavřeno v bělavém toulci Stanoviště Česnek medvědí je stínomilný, vlhkomilný…
Zpravodaj 056
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, tentokrát bych ráda napsala něco víc o kulinárním senu. Je to surovina, která mne provází zimní sezonou víc, než jsem si při prvních pokusech se se sušenou loukou dokázala představit. Už před lety jsem…
Pelyněk pravý (Artemisia absinthium)
Pelyněk pravý je statná vyrtvalá rostlina, která může být až 150 cm vysoká. Lodyhy jsou přímé, listy peřenodílné až peřenosečné. Celá rostlina – lodyha i listy – je hustě matně chlupatá. Celkovým vzhledem je pelyněk pravý podobný černobýlu, ale právě…
SAMA DOMA – 19. ledna 2022
V pořadu SAMA DOMA vysvětlím, jak jsou blahodárné česneky a jak připravit bylinkový čaj Konec ledna už tahá první výhonky cibulí ve špajzu, ale také v přírodě. Jsou to první poslové jara, kteří přinášejí očistu a zdraví. Mohou také ještě…
Jak se dělá kulinární popel a co s ním
Popel je starobylý konzervační prostředek, protože je naprosto čistý. I dnes se dají koupit různé sýry obohacené popelem a většinou jsou dosti drahé. Podívejte se, jak si takový sýr můžete vyrobit doma s minimálními náklady. https://www.youtube.com/watch?v=-AypUoSP_Gk&list=PLA1WKLEpzJCsFpgDRd6s7NxEb5uDRkTGk&index=1 Na některých místech…
Zima
Zima je období od prvního mrazu do začátku rašení. V tuto dobu je potřeba přežívat většinou ze zásob nebo jen s velkou odvahou hrabat jedlé kvítí a býlí pod sněhem. 20. ledna – Můžeme si pochutnat na vochlici hřebenité 12.…
Co jíst v lednu
I když se zdá, že leden je plonkový měsíc pro kytkožroutství, opak je pravdou. Co jíst v lednu Vám se rychle dozvíte v následujícím videu. https://youtu.be/hga6SfOcvX0 A co se Vám v lednu může hodit? A víte, kdy začínají kurzy? za…
Zpravodaj 055
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, přeju Vám krásný vstup do nového roku. Zastavené bezčasí slunovratu, které začíná kolem 15. prosince – svátku temné Lucie – končí až teď kolem svátku Tří králů. V lednu se ale všechno hýbe ještě jen…
Terinka s přírodními kapary nebo koriandrovými kuličkami
Terina je taková ušlechtilá sekaná. To je jednoduchý popis tohoto báječného jídla, které chutná stejně dobře studené jako teplé. Příprava je úplně jednoduchá a co se týče surovin – snese ledasjaké zbytky. Níže uvedený recept je z králičího předku, ale…
Zpravodaj – Vánoční speciál
Milí blažení kytkožrouti, za pár dní, anebo možná hodin propukne výroba bramborového salátu. Nabízím loňskou inspiraci z nejrůznějších stran. To kdybyste zapomněli, jak se to dělá, anebo chtěli zkusit něco jiného. Toto uteklo, že jo? Nejblíže mému jazýčku byla loni…