Blog
Čekanka obecná (Cichorium intybus)
Čekanka obecná je vytrvalá bylina s přímou, větvenou, velmi tuhou lodyhou. Přízemní listy jsou peřenoklané, na okrajích nepravidelně zubaté. Lodyžní listy jsou úzké, většinou nedělené. Květy (úbory) jsou přisedlé v úžlabí, modré, někdy světlejší, jsou až 4 cm velké. Stanoviště…
Francouzský sýr v kaštanových listech – banon po česku
V Provence leží vesnice jménem Banon. Je to místo na konci světa, ale proslavil ho stejnojmenný kozí sýr. Jeho cena za kilo se blíží 70 euro (1800 Kč). Moje variace ze sýra z kravského mléka je desetkrát levnější, dost dobrá…
Dřínkové chutney
Chutney z dřínek lze dělat i z jiných libovolných přírodní bobulí. Pikantní chuť nejen chilli papriček doplní zajímavá černucha damašská. Na 5 skleniček 1 kg dřínek (nemáme-li dost dřínek, můžeme “nastavit” jablky) 200 g cukru 250 ml vinného octa…
Hořčice z lichořeřišnice
Lichořeřišnice může být používána na sto způsobů. Díky své pikantnosti se některé úpravy hodí i jako zimní konzervy. Buďte vždy připraveni na. Sklízejte všechny květy pár dní před prvními přízemními mrazíky. Potřebujeme větší množství květů lichořeřišnice . Hodí se…
Zpravodaj 39
Milí blažení kytkožrouti, taky jste oplakali první den, kdy jste si museli zase natáhnout ponožky? Já jsem vydržela s bosýma nohama až do svatého Augustýna, čili 28. srpna. Nu což, dívejme se s radostí a taky s nohama v ponožkách vstříc září, které…
Česnek kýlnatý (Allium carinatum)
Vytrvalá bylina s cibulí o průměru přibližně 10 mm. Z cibule vyrůstají čárkovité listy a stonek je vysoký 20 až 60 cm. Květenství připomíná okolík, je složený z růžovofialových zvoncových květů na stopkách dlouhých 10 až 25 mm, které vyrůstají ze shluku pacibulek.…
Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem a bršlicí
Žádná jiná potravina si v posledním čtvrt století tak výrazně nevylepšila svou kulinární prestiž. Z opovrhované přílohy školních jídelen se stala v doprovodu kozího sýra hýčkaným miláčkem fine diningových restaurací . Pro 4 osoby 2 řepné bulvy 100 g čerstvého kozího sýra Svazeček…
Chilli chutney z planého ovoce
K výrobě můžete použít jakékoliv bobule plané i kulturní nebo obojí dohromady. Hložinky, dřínky, bezinky, angrešt, rybíz, ostružiny – nejlépe v nějaké neopakovatelné směsi. Potřebujeme 1 kg rozmačkaného planého ovoce 250 ml červeného vína, 250 ml libovolného 4% octa, 250…
Zpravodaj 038
Milí blažení kytkožrouti, víte, co je nejlepší zpráva první srpnové středy? Máme ještě půlku prázdnin před sebou! Tak bujný červenec jsme dlouho nezažili. Já, dobrovolná rukojmí svojí zahrady a Přírody vůbec, jsem ho strávila stříháním bylinek. Dobrá zpráva pro všechny,…
Levandulové víno na vaření
Levandulové víno je nejlepší z z čerstvých bylin. Je to kulinární zázrak, ale především na podlévání červeného masa v zimě. Na pití to je “velmi speciální”. Potřebujeme 1 láhev suchého červeného vína přiměřené kvality 0,7 l kvetoucí levandule Postup Levanduli…
Zpravodaj 37
Milí blažení kytkožrouti, před námi je červenec. Je to nejletnější z letních měsíců. Má všechny ty léta, všechna ta klišé: koupaliště, zmrzlina, houby, letní šatičky, rozpálený asfalt, borůvky, bosé nohy v trávě… další račte si doplnit sami podle toho, co…