Jedlá divočna v Děčíně
V rozhovoru Městskou divočinou k jídlu se dozvíte, kde a jak jsem si zamilovala kytky k jídlu a další věci, které jsem dosud v rozhovorech neprozradila. Vyšlo v Enter DC…
Kubistický beránek pro moderní hospodyňky
Vyrobte si beránka, i když nemáte formu. Já jsem si nikdy žádnou nepořídila, protože jsem měla strach, že by mi beránek stejně vytekl. Takže jsem pro všechny, kdo jsou na…
Na sezonu medvědího česneku připraveny i připraveni
Milí přítelé jedlého býlí a kvítí jste připraveni na sezonu česneku medvědího? Hlavně si ho s ničím nesplést. Není to těžké… Více můžete číst zde
Nejlepší jehněčí se sušenými bylinami
Jehněčí u nás patří k Velikonocům, ale v jiných částech světa se jí celý rok. Vyzkoušejte variace se sušenými bylinami. Pro 4 osoby 1,5 k jehněčího plecka s kostí nebo…
Cibule nebo hlíza? To je otázka.
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, S blížícím se jarem už můžeme leckde v nabídce vidět prodej cibulek a hlíz typických jarních květin. Prodejci často nepoužívají jejich označení správně. Pojďme…
NOVÝ PROSTOR – Jak to bylo s jedlým bejlím
V článku Jak to bylo s jedlým bejlím se dočtete, jak je to fajn nechat se unášet rytmem roku. Jarní bylinky jsou nejlepší detox po dlouhé zimě, anebo kde hledat…
O salátových srdíčkách a jemných pampeliškových listech
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, začnu otázkou: „Měli jste to ve vaší rodině také tak?“ Ptám se na boj o salátová srdíčka. V dobách kdy se ještě hlávkový salát…
Jak výsevy za okno a na parapet
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, Únor už můžeme s úspěchem považovat za plnohodnotný začátek zahradnické sezóny. Můžeme totiž začít vysévat na okenní parapety, které poskytují semenům dostatek světla a…
Zelňačka s divokou pažitkou
Brambory a zelí jsou dvojice, která dokáže společně vstupovat do tolika receptů, že se to ani nedá spočítat. Obě suroviny jsou přátelé zimní kuchyně. Zjara je můžete osvěžit rašící divokou…
Chmel otáčivý (Humulus lupulus)
Chmel je někdy nazývám divoký chřest. Je to vytrvalá pravotočivá liána a může být až 10 m dlouhá. Lodyha je porostlá velmi drsnými chlupy, které napomáhají popínání. Listy připomínají listy…
Hromnice svátek plození
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, Hromnice jsou tady a s nimi znovuzrození. Určitě vám právě teď naskočila alespoň jedna hromnicová pranostika. Že ano? Je toho tolik, co se k…
Fazole úplně jinak a lahodně
Tak jo, únor je měsíc luštěnin, protože luštěniny v zimě zahřívají. Tahle fazolová dobrota, která se dá jíst teplá i studená. V receptu se snoubí zimní zahřívací fazole s příslibem slunečných dnů, které…
Jak na plánování výsevů na záhony
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, také si myslíte, že detailní tvoření plánů výsevů zeleniny a letniček je nepostradatelnou součástí očekávání jara. Jejich vytváření je nádherné dobrodružství, i když to…
RESPEKT 03/23 – Co uteklo u lékárny
Co uteklo z lékarny? Nejznámějším „uprchlíkem“ z lékárny je kokakola či prapředkové marshmallownů. Plejáda lékárnických ingrediencí, které se staly kulinárními požitky, je však mnohem pestřejší. Napsala jsem článek, který si …
Česnek převislý (Allium cernuum)
Česnek převislý je vytrvalá cibulnatá rostlina rostoucí v trsech. Podle podmínek dorůstá výšky 10–50 cm. Listy jsou přízemní, ploché, žlábkovité anebo s průřezem ve tvaru písmene V. Stvol je přímý…
Bílá a černá zima, přerušovaný půst a zimní spánek
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, především přijměte přání všeho nejlepšího do nového roku. Bude to báječný, velkolepý, skvělý a okouzlující rok. O tom žádná. Před námi je první měsíc…