Blog

Blog

Večernice vonná (Hesperis matronalis)

Večernice vonná (Hesperis matronalis)

20 prosince, 20232 min čtení

Večernice vonná je vytrvalá bylina, dorůstající přes metr výšky. Listy jsou průměrně deset centimetrů dlouhé, na vrcholu tupě špičaté až zašpičatělé. Hroznovité květenství je větvené a nese čtyřčetné květy, které mají korunní lístky asi 1 cm dlouhé, jsou zbarvené od…

Poradna 23, cover sušenky s měsíčkem

Jak nespálit sušené květy na cukroví

13 prosince, 20233 min čtení

Co dělat, aby nám sušené květy na cukroví neshořely? Jak to udělat, aby krásně barevné? Nepéct je v troubě. Knížecí rada, haha!! A jak to zařídit? Mám pro vás pár vychytávek a také vysvětlení. Když víte „proč“, tak můžete vymýšlet i…

Zpravodaj 78 - ochmet

Co možná nevíte o jmelí?

6 prosince, 20234 min čtení

Jmelí dnes doprovází vánoční čas v mnoha domácnostech. Kupuje se na trhu nebo v květinářství, přírodní nebo pozlacené. Někdo si ho chodí sám trhat do lesa pro přátele i rodinu. O Adventu jsou zajímavé především mytologické či etnobotanické aspekty této rostliny.…

Poradna vyvýšené záhonky, cover

Vyvýšené záhony, ano nebo ne?

15 listopadu, 20233 min čtení

Vyvýšené záhony jsou dnes téměř povinnou výbavou každé zahrady dbalé svého jména. Je to módní prvek, a tak často se zdůrazňují především jeho viditelná pozitiva. Zkusme probrat výhody i nevýhody.  Budu ráda dáte pod článkem vědět, jaký názor na to…

Marmeláda z okvětních plátků růže svraskalé

Růžová marmeláda za studena

7 listopadu, 20231 min čtení

Růže by se měly drtit dřevem. V místech odkud recept pochází, se používá speciální náčiní – mísa s vroubkovaným vnitřkem zvaná makutra a kulovitá vařečka „kula“ nebo „pałka“. Mísu snadno nahradí miska suribači na gomaiso a sehnat „kulu“ by neměl…

Dušičky, cover foto zpravodaj

Jak vypadaly Dušičky před příchodem dýní?

1 listopadu, 20234 min čtení

Náš evropský svět se změnil, když z Ameriky dorazily různé nové rostliny. Nic už nebylo na talíři jako dřív, když se lidé naučili jíst brambory. Ani Dušičky už nebyly stejné, když se začaly pěstovat dýně. Dýně jsou důležitými kulinárními imigranty. V kuchyni…

Vratič řimbaba (Tanacetum parthenium)

Vratič řimbaba (Tanacetum parthenium)

25 října, 20231 min čtení

Řimbaba je vytrvalá bylina dorůstající podle podmínek 30 až 60 cm. Má přímou mělce rýhovanou lodyhu, která je pýřitá nebo jednoduché, žlaznatě chlupatá. Listy mají tak zvanou peřenoklannou čepel složenou ze dvou až pěti úkrojků. Květy tvoří úbor z bílých…

Poradna, jak rýt záhonky

Rytí rýčem radost v říjnu

18 října, 20233 min čtení

Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, tak co, už máte zryté záhonky? Letos je takové sucho, že to skoro nejde. Zem je tvrdá jako kámen a rýč nebo rycí vidle s ní potýkají dost obtížně. Vždycky když ryji svoje záhonky, myslím…

Sušenky s vonným muškátem

Sušenky z vonného muškátu

15 října, 20231 min čtení

Vonné muškáty jsou v orientální kuchyni běžnou součástí cukrovinek. U nás se moc nepoužívají. Tak vyzkoušejte, jak chutnají v máslových sušenkách polévaných čokoládou. Na 2 plechy 120 g změklého másla 90 g moučkového cukru 1 malé vejce 150 g hladké mouky ½…

Brutnákolvé čipsy

Brutnákové čipsy

11 října, 20231 min čtení

Listy brutnáku smažené jako čipsy jsou nejlepší čipsy vůbec. Konzumujte ještě teplé, ale nespalte si jazyk. Pro 4 až 6 osob 500 g brutnákových listů před květem 500 ml oleje na smažení Sůl Postup Mladé brutnákové listy pečlivě přeberte. Vybírejte…

Trnkové olivy

Trnkové olivy

6 října, 20231 min čtení

Trnkové olivy jsou skoro tak dobré jako řecké kalamaty. Příprava je snadná a výsledek vynikající. Mohou se dělat i z různých jiných bobulí. Suroviny 200 g zralých trnek 250 g soli 250 ml olivového oleje. Koření dle vlastní chuti –…

Proč jsou švestky modré, cover foto

Proč jsou švestky modré

4 října, 20232 min čtení

Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, položili jste si někdy otázku, proč jsou švestky modré nebo šípky červené? Zní to jako do malého děcka, ale víte to? Já jsem se to totiž dozvěděla relativně nedávno. Tedy tak asi před sedmi…

Nákupní košík
Přejít nahoru