Jedlá divočna v Děčíně

Dub 2, 202301 min čtení

V rozhovoru Městskou divočinou k jídlu se dozvíte, kde a jak jsem si zamilovala kytky k jídlu a další věci, které jsem dosud v rozhovorech neprozradila. Vyšlo v Enter DC…

Kubistický beránek pro moderní hospodyňky

Bře 29, 202302 min čtení

Vyrobte si beránka, i když nemáte formu. Já jsem si nikdy žádnou nepořídila, protože jsem měla strach, že by mi beránek stejně vytekl. Takže jsem pro všechny, kdo jsou na…

Na sezonu medvědího česneku připraveny i připraveni

Bře 28, 202301 min čtení

Milí přítelé jedlého býlí a kvítí jste připraveni na sezonu česneku medvědího? Hlavně si ho s ničím nesplést. Není to těžké… Více můžete číst zde

Nejlepší jehněčí se sušenými bylinami

Bře 23, 202301 min čtení

Jehněčí u nás patří k Velikonocům, ale v jiných částech světa se jí celý rok. Vyzkoušejte variace se sušenými bylinami. Pro 4 osoby 1,5 k jehněčího plecka s kostí nebo…

Cibule nebo hlíza? To je otázka.

Bře 15, 202303 min čtení

Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, S blížícím se jarem už můžeme leckde v nabídce vidět prodej cibulek a hlíz typických jarních květin. Prodejci často nepoužívají jejich označení správně. Pojďme…

NOVÝ PROSTOR – Jak to bylo s jedlým bejlím

Bře 3, 202301 min čtení

V článku Jak to bylo s jedlým bejlím se dočtete, jak je to fajn nechat se unášet rytmem roku. Jarní bylinky jsou nejlepší detox po dlouhé zimě, anebo kde hledat…

O salátových srdíčkách a jemných pampeliškových listech

Bře 1, 202303 min čtení

Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, začnu otázkou:  „Měli jste to ve vaší rodině také tak?“ Ptám se na boj o salátová srdíčka. V dobách kdy se ještě hlávkový salát…

Jak výsevy za okno a na parapet

Úno 15, 202304 min čtení

Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, Únor už můžeme s úspěchem považovat za plnohodnotný začátek zahradnické sezóny. Můžeme totiž začít vysévat na okenní parapety, které poskytují semenům dostatek světla a…

Zelňačka s divokou pažitkou

Úno 9, 202301 min čtení

Brambory a zelí jsou dvojice, která dokáže společně vstupovat do tolika receptů, že se to ani nedá spočítat. Obě suroviny jsou přátelé zimní kuchyně. Zjara je můžete osvěžit rašící divokou…

Chmel otáčivý (Humulus lupulus)

Úno 8, 202302 min čtení

Chmel je někdy nazývám divoký chřest. Je to vytrvalá pravotočivá liána a může být až 10 m dlouhá. Lodyha je porostlá velmi drsnými chlupy, které napomáhají popínání. Listy připomínají listy…

Hromnice svátek plození

Úno 1, 202302 min čtení

Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, Hromnice jsou tady a s nimi znovuzrození. Určitě vám právě teď naskočila alespoň jedna hromnicová pranostika. Že ano? Je toho tolik, co se k…

Fazole úplně jinak a lahodně

Led 27, 202302 min čtení

Tak jo, únor je měsíc luštěnin, protože luštěniny v zimě zahřívají. Tahle fazolová dobrota, která se dá jíst teplá i studená. V receptu se snoubí zimní zahřívací fazole s příslibem slunečných dnů, které…

Jak na plánování výsevů na záhony

Led 18, 202303 min čtení

Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, také si myslíte, že detailní tvoření plánů výsevů zeleniny a letniček je nepostradatelnou součástí očekávání jara. Jejich vytváření je nádherné dobrodružství, i když to…

RESPEKT 03/23 – Co uteklo u lékárny

Led 18, 202301 min čtení

Co uteklo z lékarny? Nejznámějším „uprchlíkem“ z lékárny je kokakola či prapředkové marshmallownů. Plejáda lékárnických ingrediencí, které se staly kulinárními požitky, je však mnohem pestřejší. Napsala jsem článek, který si …

Česnek převislý (Allium cernuum)

Led 11, 202302 min čtení

Česnek převislý je vytrvalá cibulnatá rostlina rostoucí v trsech. Podle podmínek dorůstá výšky 10–50 cm. Listy jsou přízemní, ploché, žlábkovité anebo s průřezem ve tvaru písmene V. Stvol je přímý…

Bílá a černá zima, přerušovaný půst a zimní spánek

Led 4, 202313 min čtení

Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, především přijměte přání všeho nejlepšího do nového roku. Bude to báječný, velkolepý, skvělý a okouzlující rok. O tom žádná. Před námi je první měsíc…

Nákupní košík
Přejít nahoru